~ 17 Mai 2014 ~ (Marauriel ~) hits
Forside Add meg Om meg Kontakt

~ 17 Mai 2014 ~(To nydelige folkemelodier, første er en favoritt)

Så ble det nok en gang Norges nasjonadag i år også. Og en nokså spesiell nasjonaldag. I år er det jo som sikkert alle har fått med seg 200-års jubileum for Norges grunnlov. Tenkt at 200 år har gått siden Norge ble litt mer selvstendig..  For vi ble ikke et eget land i fornuftig forstand den gangen, men vi tok et skritt fram mot frihet som nasjon. Før 1814 hadde Norge vært under Danmark i flere århundrer, minnet om tiden før, før ca slutten av 1300-tallet om Norge som et selvstendig rike i Middelalderen, Norges storhetstid var fortsatt aldri glemt i nordmenns minner. Selv om vi ikke levde den gang, synes jeg det er utrolig viktig å huske på våre forfedre, å ære dem for at de kjempet. Alle, vi får høre mest om menn, men også kvinner selv om de ikke ofte er nevnt og som kjempet i stillhet eller prøvde å nå gjennom det beste de kunne, som ville at Norge skulle være et fritt land som ikke lå under noen andre. Sånn for å være helt ærlig så tror jeg er litt annerledes enn de fleste også på noen måter (jeg er litt delt) når det gjelder stolheten i et land. For jeg tenker nå slik at vi mennesker har gjort så atfor mye ut av å sette grenser og gjøre seg forskjellige fra andre, alle krigene og konfliktene som har blitt utkjempet på grunn av den menneskeskapte begrepet om en nasjon. Det viktigste er at man kan leve i harmoni, jorda er jo ikke inndelt i grenser naturlig, hele jorda er et fritt åpent landstykke, de naturlige grensene er fjell, elver og hav ;) Jeg er kanskje litt rar og alene sånn sett, og det er vanskelig å forklare dette... Men ja, igjen, så er et land selve landskapet vi lever i og ikke noe menneskeskapt laget etter reglene og lovene som en viss gruppe mennesker har avsatt, forstå meg rett, jeg er langt i fra total anarkist, for jeg mener det er viktig at vi har iallfall et par grunnlover og regler alle må følge, uavhengig av hvem de er og hvordan de lever, men de reglene burde først og fremst være få og ta med mye i en lov, og burde handle om kjærlighet og respekt for alt levende. 

 Og i 1814 ble det jo lover bygget på mye av dette selv om den tiden var en smule annerledes fra i dag hvor de nevnte idealene er høyst viktig på mange måter (synes fremdeles ikke lovene strekker til for alle levende vesenere, inkludert dyr, men det er et litt annet tema) Det var broskap, likhet og frihet, lover og moraler bygget videre fra den franske revolusjon.. og jeg ser litt med skepsis på at det blir glorifisert så mye i år nettopp dette. For det ble jo ikke så altfor mye forandring for folk flest sånn egentlig, og noe jeg og tenker på er at kvinner fremdeles hadde null rettigheter, de var fortsatt underdanig, det ble bare kanskje mennene i de velstående og middels velstående klassene som merket noen forskjell de første årene. På en annen side så var det jo et viktig steg i utviklingen mot flere rettigheter for kvinner også, for det var en pillar for at folk snart begynte å skjønne at kvinner burde være likestilt med menn. Så såklart er Grunnlovstiftelsen i 1814 positivt når det gjelder det meste. Men mange unge synes å ta litt feil av 1814 og 1905, for selv om vi fikk egen grunnlov ble vi nå istede for å være underlagt Danmark, underlagt Sverige i stede. Det var i 1905 at vi endelig ble et eget Norge.

Jeg er stolt av Norge likevel. Selv på tross av meninene mine rundt oppstyret og selvhøytidligheten når det gjelder landegrenser, så har vi en unik kultur som det er viktig å ta vare på, både den norrøne og den som utviklet seg etter. Folkekulturen, kulturarven, vi har mye som er flott og unikt, spesielt myter og musikk og kunst. Jeg er så utrolig glad for å være født og oppvokst i dette landet. Det er uten tvil det vakreste og mest mangfoldige landet i verden. Sikkert også en av de fredeligste. Jeg er så glad for at jeg bor i Norge som har et så topp utvikla demokrati og personlig frihet, likevel tar så altfor mange av oss det for gitt, virker ikke takknemlig nok og klager på de minst usaklige ting som at maten ikke er billig nok eller at vi må betale så mye bompenger, når det enda gjenstår andre og mer viktige problemer også her til lands. Norge er ikke perfekt det heller, men vi vil gjerne framstå som det. Og dessverre synes jeg staten og makta prøvd å lage et glansbilde av alt også til folket, det virker som mange i dag ikke tør å innse de virkelige problemene Norge har i dag som de også deler med andre land. Men, allikevel, Norge er nok på topp over et av de beste land å bo i, og mye er faktisk takket være Eidsvollmennene (og kvinnene, hehe) som samlet seg der en Mai-dag i 1814, selv om det er viktig å være kritisk. Og selv etter 1814, var det mange prøvelser. Jeg selv om jeg er ung tenker blant annet på de som kjempet for Norges selvstendighet og frihet for folk og fe under andre verdenskrig, da Naziene okkuperte landet. Det er takket være de utrolig modige og djerve menneskene vi er frie i dag, at vi kan nyte godene og det frie samfunnet vi stort sett har i dag, det føler jeg også ikke mange av de yngre generasjonene har reflektert noe over. Men jeg husker dem, selv om jeg ikke kjente dem, jeg tar ikke for gitt kampe de ofte måtte kjempe i skjul og med ytterste forsiktighet. De og det som hendte må aldri bli glemt og må læres videre til nye generasjoner, for nå dør krigsgenerasjonen snart ut. Historiene dere må man ha i hjertet.

I Norge i dag har vi det så godt, kanskej til og med altfor godt, som sagt synes jeg vi klager på for mye småting og ikke setter pris på alt vi har. Det er viktig å kritisere, men vi kritiserer ting som er ubetydelige i forhold til andre ting.  Vi lever av siste rest av oljepengene, vi er oljebarna, men nå må vi også våkne opp til noe annet, en annen kamp, en kamp for en grønnere norsk og verdensomfattende framtid hvor vi tenker nytt og bærekraftig. Vi må alle, spesielt vi som er unge tenke i andre baner enn våre foreldre og besteforeldre, men samtidig ta vare på den viktige visdommen de ga oss. Sånn tenker jeg oftest, ikke la alt det gamle gå til spille, ta med videre det som er positivt og vakkert ved det og kombiner et med det nye. Der er det vi må, slik blir det og mindre konflikt og mer forståelse og kjærlighet. I dag, denne våren er kampen for å bevare et norsk landbruk en viktig sak for folket, og preger mye av både nasjonaldagen og tiden generelt, jeg er veganer og benytter meg ikke av kjøtt og melk, men synes likevel det er viktig å kjempe for et norskt og lokalt landbruk som er bedre og mer miljøvennlig og bedre for dyra enn importert mat og industrialisert landbruk, i tillegg til at bøndene også dyrker korn og grønnsaker som jeg spiser, for jeg vil jo helst ha det meste fra Norge. Norge har et mye bedre landbruk enn de fleste land utenfor oss hvor dyra lider spesielt og småbønder blir utkonkurrert. Litt synd må jeg dog innrømme at det er mest fokus på animalsk landbruk mer enn korn og grønnsaker, samtidig som jeg skjønner. Dyra har det bedre i Norge enn mange andre land, men om Listhaug får det som hun vil er det stor sjanse for at det blir verre, for både fe og bønder. Ikke glem hvor godt Norge er i dag og som en del av innyggerne er det viktig at alle tar standpunkt og er med på å kjempe for det som er rett og godt.

17.Mai for meg er en gledens dag, jeg har altid vært glad i dagen selv om det ikke har vært storfeiring for meg de siste årene, så skal jeg gjøre det de kommende årene om jeg ennå består.  Jul og 17.Mai er vel de få kommersielle høytidene jeg faktisk har et personlig godt forhold til som jeg tar del i.  Vi samles alle, uansett hvem og gleder oss og er stolte sammen på denne dagen, vi fremhever det fine i kulturen på denne dagen, vi innser hvor viktig å være stolt av mye av det gamle er. Jeg pleier alltid å bli nasjonalromantisk med våren og spesielt med 17.Mai. Jeg er veldig inspirert og fascinert av nasjonalromantikken på 1800-tallet selv om det jo ikke var realistisk så er det vakkert. Så da pleier jeg alltid  høre på god, gammel folkemusikk (og ny) og se litt ekstra huldrete ut, hihi. Skulle ønske jeg hadde bunad, men jeg har ikke hatt råd til det enda, neste år satser jeg på at jeg går til anskaffelse av en, selv om jeg ikke er fan av den lokale bunaden, Romsdalsbunad.. så jeg kommer sikkert til å gå for en som passer mer min stil ;)

Dagen ble ganske fin selv om jeg sliter med angst i sosiale sammenhenger, for første gang på flere år dro jeg på den lokale skolen for å kikke og se på folkelivet og kanskje treffe litt kjente. Det var koselig å se igjen noen gamle fjes pluss bestevennina. Det var koselig å se festkledde og glade mennesker og at det var så deilig vær og vakker vår-natur. Jeg hadde på meg en veldig meg, grågrønn gudinnekjole som jeg hadde funnet på Fretex (Jeg handler stort sett alt av klærne mine der, veldig sjelden på nye butikker) og prydet håret med den nydelig blomsterhårpynten jeg hadde fått spesiallaget av talentfulle Kama Sofie.  Og selfølgelig Torshammer for å være litt ekstra norsk ;) Så jeg huldret meg gjennom hele dagen med glans. Jeg spiste kjempedeilige, sukkerfri og veganske 17.Mai muffins og til slutt gikk jeg en tur å beundret den vakre norske naturen. For først av alt er den norske naturen noe av det man burde verdsatt og tatt mest vare på og huske på på denne dagen. Våren er en virkelig vakker tid her i landet. Håper alle dere andre hadde en fin dag også.Noen bilder fra skolen.

Min look/antrekk denne dagen. Så grønt og blomstrende overalt.

Hihi, vår eldste jentekatt ville også være med å ta bilder. <3 Hun er så fin.


Kosetid.

Løvetannen dekker alle plener og enger i disse dager.

De nydelige, karakterisistiske fjellene her ute. Stemshesten og Melen.

I den lille skogen "min" er alt så grønt og blomstrende.

Små skjønnheter.

 

> Hadde du en fin 17.Mai ?

 

 

 • Én kommentar


  Naviana23.05.2014 kl.16:39

  Så mange nydelige bilder av deg og kattene! <3 Jeg hadde bunad før (http://www.bunadstuggu.no/graffer.html), men solgte den. Er den all nære slekt har. Synes den var veldig fin men følte meg ikke helt vel i den, så har lyst til å sy en egen egentlig. Og sånn ellers, så har jeg som du sikkert vet en del av de samme tankene når det gjelder 17 mai.

  Skriv en ny kommentar

  Marina Aurora

  Marina Aurora

  Jeg er Marina, en liten huldre/alveskapning som på en eller annen måte har forfjamse seg inn i menneskers samfunn. Jeg bestemte meg for å ha denne bloggen oppe for å skrive litt om det som opptar meg, om det som bringer glede og lys i dagene mine, om turer og naturopplevelser som gir meg mye mening og alt annet jeg kommer på og føler for. Jeg sliter for tiden med mye fysiske og plagsomme symtomer, og utmattelse som mest sannsylig og med høy sikkerhet er den trassige tilstanden M.E. Derfor tenkte jeg å holde oppe denne bloggen for å få ut litt som ligger på hjertet eller skrivetrang i tider jeg ikke klarer å gjøre alt for mye annet eller når jeg ikke føler meg på topp. Jeg har gode dager og dårlige dager og de gode dagene setter jeg pris på mer enn noe annet. Jeg er ellers veldig intressert i historie, kultur, kunst, folklore, vegansk mat, musikk, naturen og turopplevelser, dyr, hekseri og mye annet. ~

  Follow on Bloglovin

  Kategorier


  Blogg Diverse Film og Litteratur Historiske opplevelser Kreativitet og kunst Mat og oppskrifter Natur Om meg Personlig Turer og naturopplevelser Veganisme

  Arkiv


  Mars 2018 Februar 2018 Juni 2016 Mai 2016 April 2016 Mars 2016 Desember 2014 Juli 2014 Mai 2014 April 2014

  Siste innlegg


  Du vet ikke hvor sterk du er før å være sterk er det eneste valget du har Hestehov i Februar Tilbake igjen Sunnere Vegansk Snacks: Grønnkålchips 190616 17 Mai 050516 Oppdatering ~ Loppemarkedfunn ~ Smerter ~ De første ville vekstene og i det siste Ikke den jeg er

  Lenker


  blogg.no Få din egen blogg!

  Design


  Ina Anjuta

  Annonse