Hvorfor Vegansk ? - for dyrene, miljøet, oss selv og helsa (Marauriel ~) hits
Forside Add meg Om meg Kontakt

Hvorfor Vegansk ? - for dyrene, miljøet, oss selv og helsa 

 

Jeg spiser et vegansk kosthold uten noe som helst animalsk opprinnelse fordi jeg vet at man kan få i seg all næringen man trenger (og i tilegg på en fantastisk variert og velsmakende måte) uten å behøve å drepe og utnytte dyr både først og fremst i en intensiv produksjon men også generelt, og i tilegg være sunnere og leve lengre da mye av stoffene i kjøtt og i høy grad melk (aka morsmelk fra pupp), og egg ikke er særlig gunstig for menneskroppen. Bedre å la være i det hele tatt. Det er i tillegg også solidaritet, for et vegansk kosthold påvirker også mennesker verden rundt positivt og gjør at det blir mer mat til alle. I tillegg er det fordi kjøtt, melk og eggproduksjon ikke er bra for miljøet, legger beslag på store mengder vann og jordarealer som heller kunne blitt brukt til mer permakultur, småskala og variert planteproduksjon. Ja, faktisk er husdyproduksjonen den største klimatrusselen, man tjener utrolig mye miljømessig bare ved å kutte ut først og fremst kjøtt men også melk fra kostholdet sitt. Pluss at soyaen som dyrene spiser gjør at regnskogen i Brasil blir hogd ned. I motsetning blir det meste av soyaen vegetarianere og veganere spiser ikke fra miljøødeleggende produksjon som dyrefor kommer fra men fra bærekraftig og oftest økologisk (Vil anbefale merket Alpro, som kommer fra Tyskland, et godt eksempel)

Det går utallig mindre vannressurser på et vegansk kosthold enn hos en kjøttspisers kosthold. Jeg innser at monokulturer av først og fremst korn faktisk heller ikke er det aller mest miljøgunstige, men igjen bedre enn animalsk produksjon, og jeg er heller ikke særlig fan av monokultur og storskalaproduksjon av en matvare, jeg kunne tenkt meg en framtid med de førstnevnte produksjonsmåtene, og best hadde det også vært om flere hadde dyrket noe selv lokalt, det er egentlig enkelt å gjennomføre også men igjen kommer problemet til menneskets holdning og innstilling. Forestill deg hvor fantastisk det hadde vært om ihvertfall de fleste som bor landlig til eller nærme naturen feks hadde hatt en liten åker med mat hver eller drivhus.. Alt er mulig, så lenge man ser seg positiv til disse tiltakene ;)
Men først og fremst er det etiske som er det fremtredende viktige for meg. I en mer og mer moderne husdyrproduksjon er ofte forholdene for dyra ikke det mest optimale og ofte manglende, jeg liker heller ikke mange av produksjonsmetodene slik de er i dag, jeg er generelt mot å lage en stor massiv industri som bygger på å utnytte dyr på en slik industriell måte der dyra blir sett på som produkter og ikke høyt utviklede dyr og medskapninger. Mange dyr vokser hurtigere enn normalt, særlig når det gjelder kyllinger, dette er et skrekkeksempel. Jeg synes det er feil å måtte drepe dyr, spesielt husdyrhold og i fangenskap når vi lever i en moderne verden der vi klarer oss utmerket fint uten og det i tillegg hadde vært best for alt, både ens egen helse, samvittighet, kloden og miljøet, om man ikke hadde produsert de store antallene med husdyr som man gjør i dag, hadde det vært bedre, og man ville få tilbake mer vill natur og flere rovdyr. Dyrene hadde ikke gått fritt rundt overalt og blitt sluppet løs det hadde logisk nok blitt avlet mindre dyr, og min teori er at det unasett kommer til å være igjen en liten bestand av husdyrene. 

 

Og jeg tenker også at det går i mot det vi mennesker har som er godt, nemlig vårt intellekt og vår evne til å ta dype moralske og etiske valg, fordi vi på et høyt nivå er i stand til å kjenne empati, følelse av rett og galt, bare en generell moralfølelse som vi er så unik for, likevel kaster de fleste på jorda denne egenskapen fra seg og velger å være i mot sin natur, alle gode mennesker i kontakt med seg selv og omverdenen føler en viss grad synd på dyr som blir drept, selv om mange prøver å gjemme det unna ved å si at det er naturens gang og den sterkeste rett og «sånn er det bare». Mennesket er ikek fødte jegere, vi har ingen drapsinsinkt som det rovdyr har, vi har ikke spesielt lyst å sette tennene i et dyr og spise kjøttet ubehandlet og rått, gjør vi vel det egentlig ? Og å spise en pakke innpakket ferdig skårt og saltet biff på butikken tilsvarer ikke med det mange uten gjennomtanke kaller «livets sirkel», må innrømme at jeg ler litt da jeg hører dette, med mindre personen fisker eller jakter det man trenger selv.

 

I tillegg ser man også at våre tenner og spesielt vårt fordøyelses og tarmsystem er mest tilpasset plantemat, vi har mer likt dette som planteetere har enn rovdyrene, et langt kronglete et. Jeg kan godt gå med på det at mennesker er omnivore, jeg tror ikke man kan være 100 % sikker på det enda men joda, kjøtt i små mengder er nok ikke så ille for en, problemet er at vi i dag i den moderne verden spiser altor store mengder kjøtt og i tilegg på sidelinjen især i Norge, melk og melkeprodukter. Mengden med kjøtt vi spiser i dag er ikke nært det vi er i stand til å innta på en helsemessig måte sånn som før i tiden, og morsmelk fra kuer som med andre ord kalles bare melk sier det seg vel selv er ugunstig og direkte merkelig for mennesker å innta da det er ment for, fra naturens side til avkommet, kalven.. Kanskje på tide å stoppe med å suge pupp for å være litt humoritisk, bli voksen ? Hehe. Alt melkesukkeret/ laktosen, kaseienet og ikke minst østrogenet og hormonene er noe av det som ikke er bra i brystmelka. Kalsium kan man faktisk fint og på en deilig måte få i seg i andre matvarer som plantemelk og nøtter. Nordmenn drikker mest melk men likevel har vi høy forekomst av benskjørhet. Uheldigvis kan jeg se at kyr i dag er avlet fram til en grotesk unaturlig melkeproduksjon slik at forkjempere argumentrer med at det blir så mye overskudd av melk, at det blir vondt for kua om man ikke melker intensivt osv, men har de tenkt over at om man sluttet å gjøre et par ting så vil det kanskje bli bedre ? Finnes løsninger på dette og.

 

Mennesker er unike, vi er også dyr, og en del av naturen, men vi er ikke på toppen av næringskjeden fysiologisk sett og viktigst av alt som jeg kanskje har nevnt flere ganger allerede vi MÅ IKKE drepe andre dyr for å kunne overleve lengre. Så når vi kan la være, og i tillegg også spise gode plantebaserte tilsvarende alternativer til både ulikt kjøtt og meiereiprodukter hvorfor skal vi ikke gjøre det ? Det er egentlig enkelt, for det handler bare om å endre hvordan man tenker og ser på ting i seg selv, å få kontakt med den indre, ubetingede men i tillegg fornuftige kjærigheten vi besitter, et steg for å leve nærmere i pakt med den er i det minste å spise så lite animalsk som mulig, men helst ingen.

 

Det er fint at man velger etisk og økokjøtt, egg og melk framfor vanlig og tror at det er forsvarlig, men man velger likvel å la andre ta livet av dyr når det strengt talt ikke er en nødvendighet, man er som regel ikke i en andre verdenskrigsituasjon her i Norge lengre, hadde faktisk skjønt det da. Og uansett, med mindre du har direkte kontakt med bonden du får varene av selv så kan du ikke med sikkerhet vite hvordan dyrer du spiser har hatt det. I tilegg har såkalt etisk kjøtt og andre animalske produkter også ulemper veldig ofte, i økologisk eggproduksjon blir hannkyllinger kvernet levende, ihvertfall i de fleste tilfeller, fordi de ikke blir ansett som nødvendige eller nyttig for mennesket og for å tilfredstille dens unødvendige grådighet, akkurat som i den forferdelige vanlige eggproduksjonen. I øko melkeproduksjon blir kalven skilt fra mora etter 3 dager selv om det finns et par unntak. Kalven hører hjemme med mora akkurat som med lammene som får gå med sine mødre, det er rett og slett forferdelig i mine øyne og ulogisk at disse skal bli skilt bare fordi vi skal ha melken i stedet, melken vi må ha, kommer fra våre menneskemødre da vi er babyer, er det virkelig ikke flere som tenker på dette er noe jeg ofte finner meg selv i å spørre igjen og igjen. Om man virkleig skal velge å kutte ut noe her til lands, kutt ut ikke økologisk og frittgående eggproduksjon og kyllingkjøtt, disse er de mest uetiske og ugunstige, dokumentert både på ulike klipp, dyrevernsorganiasjoner m.m

Men så er det dette med at mange mennesker velger å være ignorante ovenfor slike fakta som gjelder kjøtt, animalske produkter og industrien, eller bare velger å se det positive men ikke ulempene. Spesielt her i Norge har vi et kvalmende falskt bonderomantisk syn på husdyrhold og landbruk,det er som oftest overall er litt bedre nivå her i Norge enn ellers i utlandet men det er ikke fryd og gammen lengre. Jeg innser samtidig såklart at mange bønder er oppriktig glad i sine dyr, men på en annen måte enn vegetarianere og veganere da vi ikke vil at noen vi er glad i skal bli sendt til et slakteri der man ikke har kontroll på hva som skjer, eller bare velger å ta livet av dyret generelt, når alt dyret vil er å leve, de fleste prøver å vri seg unna, hjertene deres banker, de er kanskje ikke alle fullstendig klar over hva som skjer, men de vil ikke dø, spesielt vil de nok leve lengst mulig. I dagens industri blir dyra fort utslitt eller kan ikke leve lenge pga hurtig vekst eller pga at de er avlet for mye kjøtt, melk, hyppig eggproduksjon osv, og det er med tiden blitt avdekket mye vanskjøtsel eller skader og sykdommer på husdyr, spesielt kyllinger, de aller fleste industrikyllinger vil oppleve å få beinbrudd eller problemer med luftveier og å bære sin egen vekt i løpet av sitt knapt en måned gamle liv..


 

Så hvorfor velger mange ikke å ville sette seg inn i dette ? Hva gjør at man velger å være så distansert, hva gjør at man blir ignorant i forhold til det mest nødvendige i livet vårt, nemlig maten vi spiser ? Jeg føler det ofte er noe som heter kognitiv dissonans inne i bildet. Man kaller seg selv oppriktig dyrevenn og kjemper for katter og hunders rettigheter, er utrolig glad i katten eller hunden eller hamsteren sin men gnafser innpå med kjøtt uten å nøle fordi det er for godt til å la være (egentlig i sin råe tilstand er det vel ikke så godt, saltet og marinaden gjør susen) og drikker puppemelk i store mengder og hevder at det er så bra og sunt atte. Synes dette er vel rart i grunn selv om jeg skjønner at de fleste helst ikke vil at noen skal dø for deres skyld så langt som det går ann. Men man vet noe, og handler stikk i strid, dette er kognitiv dissonans, man handler i tråd med utelukkende sitt ego, og greit det at ego er vanskelig å fjerne og kan være bra i mange tilfeller men når det kommer til dette med kjøttspising og feks ting som helse, ting som skader andre blir det noe destruktivt og ødeleggende. Så, nå tenker vel kanskje mange, men hvordan overlever du uten ost, egg, bacon og biff ? Svaret er at jeg overlever ikke, jeg lever godt på et helt plantebasert kosthold, og at man ikke må «gi opp» noe hvis man tar dette fantastiske valget, smaken i kjøtt er oftest grunnet krydder og varmebehandling, og konsistens er enkelt å etterligne og få til i form av soyaplantekjøtt, tofu, burgere og andre kjøtterligninger laget av førstnevnte, belgfrukter (bønner, linser, kikerter) i tillegg til at det finnes et godt utvalg av ferdigprodukter også her i Norge, feks merket Anamma.

Til melk har man et uttall alternativer som soyamelk, havremelk, rismelk, mandelmelk og mange flere som er fullverdige næringskilder. Så vanskelig er det ikke i det hele tatt å velge lidelsesfritt, miljøvennlig, helsefordelaktig vegansk, solidarisk. Et plantebasert vegansk kosthold er ikke som mange forestiller seg, kun salat og bønner, det er en hel, fantastisk verden av matretter og variasjon, noe jeg oppdager mer og mer av etterhvert som tiden går. Jeg har vært vegetarianer i ca 2 år nå og veganer i 1 år, og det er at de beste valgene jeg har tatt, for det påvirker også noe som er utenfor deg selv, samtidig som det påvirker en selv så mye psykisk og fysisk. Man vet at man ikke bidrar til unødvendig lidelse, utarming og ødeleggelse, man har ren samvittghet når man vet at man nesten ikke dreper noen dyr eller utnytter dem, (og ikke drepe noen dyr indirekte mens man lever er såklart ikke mulig med mindre man lever isolert osv, men så langt som mulig) man føler seg renere når man ikke har kroppsdeler i seg, man føler seg ikke så tung, og kroppen gir bedre resultater på et bra variert, vegansk kosthold. Nå skal jeg ikke si at jeg selv alltid har et perfekt kosthold, spesielt før var jeg slurvete og det hender noen ganger at jeg spiser det som er godt uten å tenke over det, men generelt føler jeg meg bedre nå enn da jeg var kjøttspiser selv om jeg alltid har slitt med energi så er det de fleste dager bedre. Men uansett trenger man ikke å være kostholdsekspert for å være vegetarianer/veganer, bare bytt ut kjøtt, og evt egg og melk med tilsvarende mat med samme næringsverdi. 

 

Gå gjerne inn på NOAH sin Meatless kampanje for å lese mer om hvorfor man burde velge vegetarisk og vegansime generelt. Der finner du også grundig informasjon om forholdene til hver enkelt dyr vi ser på som mat. Også om klima og helserelaterte fakta.

 

Takk for at du valgte å lese! :)

 

 

 • Én kommentar


  Keths!03.12.2014 kl.17:10

  Innom for å ønske deg en flott onsdag! Håper uken har vært bra så langt :))

  Skriv en ny kommentar

  Marina Aurora

  Marina Aurora

  Jeg er Marina, en liten huldre/alveskapning som på en eller annen måte har forfjamse seg inn i menneskers samfunn. Jeg bestemte meg for å ha denne bloggen oppe for å skrive litt om det som opptar meg, om det som bringer glede og lys i dagene mine, om turer og naturopplevelser som gir meg mye mening og alt annet jeg kommer på og føler for. Jeg sliter for tiden med mye fysiske og plagsomme symtomer, og utmattelse som mest sannsylig og med høy sikkerhet er den trassige tilstanden M.E. Derfor tenkte jeg å holde oppe denne bloggen for å få ut litt som ligger på hjertet eller skrivetrang i tider jeg ikke klarer å gjøre alt for mye annet eller når jeg ikke føler meg på topp. Jeg har gode dager og dårlige dager og de gode dagene setter jeg pris på mer enn noe annet. Jeg er ellers veldig intressert i historie, kultur, kunst, folklore, vegansk mat, musikk, naturen og turopplevelser, dyr, hekseri og mye annet. ~

  Follow on Bloglovin

  Kategorier


  Blogg Diverse Film og Litteratur Historiske opplevelser Kreativitet og kunst Mat og oppskrifter Natur Om meg Personlig Turer og naturopplevelser Veganisme

  Arkiv


  Mars 2018 Februar 2018 Juni 2016 Mai 2016 April 2016 Mars 2016 Desember 2014 Juli 2014 Mai 2014 April 2014

  Siste innlegg


  Du vet ikke hvor sterk du er før å være sterk er det eneste valget du har Hestehov i Februar Tilbake igjen Sunnere Vegansk Snacks: Grønnkålchips 190616 17 Mai 050516 Oppdatering ~ Loppemarkedfunn ~ Smerter ~ De første ville vekstene og i det siste Ikke den jeg er

  Lenker


  blogg.no Få din egen blogg!

  Design


  Ina Anjuta

  Annonse