Marauriel ~ - hits
Forside Add meg Om meg Kontakt

~ LoppemarkedfunnVar en liten tur innom det lokale loppemarkedet denne helga. Var faktisk mye fint og spennende der. Men jeg prøver å ikke kjøpe så mye jeg faktisk ikke trenger. Samtidig så er det å kjøpe ting på loppemarked noe man kan gjøre med veldig god samvittighet. Jeg elsker loppemarked. Det er som å gå på skattejakt, man vet aldri hva for unike ting og gjenstander man kan finne, det er så koslig og gøy. Det er billig, og bra for miljøet, akkurat som med å handle på vintage og bruktbutikker. Håper det blir flere loppemarked på meg i år. Synes det er kosligst om våren og høsten.  Fant noen utrolig fine skatter på  dette ihvertfall, ble så glad!

Fant denne kjempefine veska. Trengte faktisk en ny veske med bittelitt mer plass i også. Den har en veldig fin plante/blomster-detalj på seg og glidelåsendene er formet som blad.

Og kanskje det fineste funnet. Nemlig dette vintage eller antikke gamle bordspeilet. Utrolig vakkert og det virker veldig gammelt, akkurat nøyaktig hvor gammelt vet jeg ikke så det er litt spennde å tenke på hvor gammel den kan være, men ikke eldre enn 100 år tipper jeg. For å sitere en av loppisvaktene: "sekkert  stængammal!" :D

Nydelig vintage og alvete tekanne, håndlaget i England en gang. Perfekt for en teelsker som meg. Må bare finne passende kopper.

Et par glass/krukker jeg trengte for oppbevaring av diverse urter osv.

 

> Liker du å dra på loppemarked ?

 

///

 

 • ~ Smerter  Ja, smerter. Har hatt noen jævilige dager i det siste. Hatt smerter i kroppen, og det  er vanskelig å beskrive smertene, det er liksom ikke intense bankende aktive smerter, men mer en slags muskelsvakhet eller sårhet i musklene og på enkelte punkt, som er veldig nedtrykkende og tunge. Dette kan variere, noen ganger har jeg det ikke så mye, ihvertfall ikke over hele meg. Gode og dårlige dager. Men aldri er jeg på topp energimessig lengre, det savner jeg noe helt sinnsykt. Å føle meg normal, å stå opp å føle seg utvhilt og  frisk, å jobbe, studere.. Til dem som dømmer meg og tror jeg må ta meg sammen psykisk: Fuck you. Ja, det mener jeg. Hva vet vel dere om hvordan det føles ut å bo i akkurat min kropp, hvordan kroppen er oppjaga, anstrengt eller sliten hele tiden?  Selv når jeg er glad og ganske fornøyd så er symptomene tilstede, jeg gjør jo det jeg kan for å holde meg oppegående. Men såklart, så har jeg i tilegg angst, det hadde jeg før jeg ble syk, og det er jo også en følge av de kongitive/hodemessige vanskene,  redd for å ikke å klare å holde en samtale gående, for å si noe rart og feil, innerst inne vet jeg hva jeg vil si men det er noe annet å skulle bruk energi på å føre samtaler. Så vet dere det også. Det er ikke noe jeg ønsker mer enn å begynne å jobbe det jeg klarer, men så enkelt er det ikke. Ta opp fag for å begynne å studere en dag. Men jeg har sånne smerter nå, det  verker, det svir, ting er anstrengende for meg, plager med det ene og det andre til tider. Men jeg gir ikke opp for det. Jeg er glad jeg har gode dager der jeg får til å gjøre litt. Men aldri forsvinner denne dritten. Jeg må si Nei til å bli med på mye pga  dette, må prioritere å komme meg skikkelig, og det å ikke få gjort alt man vil gjør en rastløs og slitt psykisk også, mister lysten og gleden over ting.. Det er vel forståelig. Ufattelig glad for evnen til å kommunisere via sosiale medier, det  er faktisk ikke bare negativt som mange hevder å påstå.

  En god nyhet er nå ihvertfall at jeg har fått satt opp timer til undersøkelser og videre seriøs utredning på ME/CFS poliklinikken på St.Olavs Hosptial. Ble så letta og glad da jeg fikk brev i posten. Overraska over hvor kort tid det tok for å få satt opp avtale og for at legen min har tatt meg virkelig på alvor selv om jeg fremdeles synes han er litt.. kunnskapsløs om dette med ME osv. Det blir ikke før til sommeren, men still.. sikkert mange som har måttet vente enda lengre på å komme til timer der. Håper jeg endelig får diagnosen på papiret siden det er utelukket alt annet. Og håper jeg kan få råd og finne måter å bli litt friskere på. Slik at jeg kanskje kan få begynt på  det jeg vil høsten. Det er lov å håpe uansett hvor mørkt og vondt det er. Å slippe å føle seg så gitt opp og som en byrde..

   

  //

   

 • ~ De første ville vekstene og i det siste  Nå i det siste har det vært mange fine dager, mange solfylte dager.  Og ting fra jorda vokser og gror som bare det. Fordelen med et mildt kystklima er at våren ofte kan komme med sine første tegn tidlig her. Løvetannblader er det masse av. Løvetann er en av våre mest kjære nyttevekster. Flere burde ta i bruk slike planter som mange kanskje ellers ville sett på som ugress, men løvetann er så mye mer enn det, den er en virkelig god og  ettertaktet medisinplante og matplante. Full av jern, kalium, vitaminer og utrolig masse næring. Kanskje en av de mest næringsrike vanlige plantene vi har her i landet. Så nå er tiden for å begynne med å sanke og bruke og  lagre dem. Best å bruke løvetannblader direkte i mat mens de enda ikke er for store. Jeg har de siste dagene fått plukket noen buncher med blader til tørking. Siden jeg enda ikke har gått til anskaffelse av et hendig tørkeapparat så henger jeg dem foreløpig bare opp på et varmt, tørt og mørkt rom for dette. Men har planer om å investere i et billig men bra tørkeapparat om ikke lenge.  Ellers er det kommet godt med skvallerkål, marikåpe og et par andre som smått har kommet.  Pluss mye skudd på trærne. Denne tiden er så fin, og jeg gleder meg til Mai, det må være en av favorittmånendene mine.

     Denne helgen tok jeg også å laget litt Skvallerkålpesto, enke log god måte å bruke denne på. Skvallerkål er også en plante som så og si vokser overalt hvor det er folk og bebyggelse. I mange hager er den sett påsom et ugras men heldigvis begynner mange å få opp øynene for bruksområdene og egenskapene til  skvallerkålen, jeg personlig har dilla på skvallerkål, en av favorittene å ha i salat, smoothie, og som sagt til pesto.

  Og i dag ble det en enkel middag siden jeg ikke orket å lage så mye mat. Havrepasta med soyafløte, næringsgjær, med litt skvallerkålpesto, bønner, brokkoli og tomat. Hadde litt lite olje igjen derfor ble den kanskje en anelse tørrere enn hva den skal være, men godt var det. Synes skvallerkål har en litt lignende smak som selleri, veldig friskt og godt.   

  Her ser man litt skudd av Geitrams som har begynt å komme, har ikke blitt så store men de skal heller ikke være så store for å bla kunne brukes som et alternativ til Asparges :) Har ikke prøvd det enda men som den urtegale damen jeg er må jeg jo prøve ut det.

  Marikåpe såklart. En utmerket urt for kvinner og kvinnelige plager. Skal tørke litt mer av dem til te senere. Har lagt merke til at den faktisk kan ha en dempende effekt på menstruasjonssmerter om man inntar den 2 dager om dagen.

  På den lille turen min i dag oppdaget jeg endelig et etterlengtet syn, nye skudd av Brennesler. Som mange sikkert vet er Brennnesle  en fantastisk bra styrkende plante proppfull av næring. Og også god som mat,bla i den klassiske Brenneslesuppa. Gleder meg til å lage suppe igjen, det er faktisk veldig godt synes jeg. Skikkelig vårmat.

  Denne uke håper jeg på å finne litt Ramsløk også. En ettertraktet og utrolig god plante som selv profesjonelle kokker er ute etter. Og helt gratis, fra moder jord.  Blir spennende å se om det  er kommet noe. Fant i fjor  et "eget" sted med ramsløk, selv om sikkert flere vet om det, hehe.

  Tok også å plantet disse tre en dag forleden. Kun for spiring i vinduskarmen før jeg flytter om enten til større potter med de to til venstre eller plante dem ute i pallekarmer/plantekasser. Basilikum,koriander og tomat. Skal få til å plante noe i pallekarmer ute også i år. Et fint sted å begynne. Om noen har tips for å få til tomat setter jeg pris på det. Først og fremst dyrking i potte. Vet ihvertfall de trenger mye sol og varme.

  Må også vise dere  bilde av en ny oppskrift på Raw brownies som jeg testa ut. Den defintivt enkleste og fort gjorte oppskriften jeg har funnet, og i tillegg på norsk. Veldig godt å lage disse om man vil ha noe god raw snacks og i tillegg ikke orker å bruke en tidkrevende prosess. De består enkelt og greit kun av valnøtter, dadler, litt lønnesirup, vaniljepulver, havsalt og rått kakaopulver. Kjempegode. Oppskrift her   

  Har fått hekta på plagg og kjoler med kriss kross utrigning i det siste. En "trend" jeg faktisk liker, hihi.

  Ellers prøver jeg å få til et par spennende ting for tiden om jeg ikke gir opp. Stay tuned.

   

  > Plukker du noen ville vekster, eller er du intressert i det ?


   

 • Ikke den jeg er
  Jeg hater dette. Dette som ikke er meg, men som kan ta over meg. Og jeg kjemper i mot, men det blir verre av det så ofte. Noen dager tar symptomene overhånd. Jeg gjør ting jeg egentlig ikke har energi til, men jeg må gjøre noe, jeg vil ikke gi opp. Vil ikke legge meg ned selv om jeg burde gjort det oftere. Gjør det jeg kan. Det lille men store jeg setter meg fore. Noen dager er så vonde, kroppen føles ut som et kosmisk kaos, hodet tåkete. Vil ikke slå seg til ro samtidig som man er utslitt  av å ikke ha gjort noe spesielt anstrengende. I de flestes øyne ihvertfall. Sjelen vil liksom men kroppen er vond og tung, belastet. Alt er oppjaget, alle de vonde symptomene. Men slike dager er så utrolig viktige for meg. Å anerkjenne hva en trenger, kjenne helt ærlig på at man må prøve det en kan å hvile seg, være helt for seg selv. Jeg liker godt å være for meg selv veldig ofte men her er det snakk om hensyn til tålegrense og fysisk, kognitivt. Jeg er så sterk, utrolig sterk. Jeg er meg og ingen andre. Jeg er Marina. Og jeg er ikke ME, jeg er ikke demonene som raser og tar overhånd. Jeg er like udefinerbar som vinden er. Jeg har jo hele universet i meg, laget av stjernestøv. Har havet i blodet. Selv om jeg lengter ofte etter døden på grunn av denne tilstanden og heller ei er redd den, jeg har fått en veldig  god forståelse av den, så har jeg en glød langt inni meg som ikke vil dø hen. Hvis folk bare hadde visst hvordan det føltes ut, ville de dømt like mye da ? Ville de visst hvordan det er å være usynlig syk. Å aldri være hundre prosent på topp. Å bære på et slags spøkelse i seg. Et ondt, stresset gjenferd som ikke drar sin vei, som piner deg og trykker deg ned, men å være bevisst på det som ligger forbi, ens person og ens sjel som er konstant og det som er  det ekte og det magiske. Det ligger langt i meg å måtte være helt åpen og ærlig mot meg selv noen ganger. Kanskje jeg hever meg for mye over ting og er for sterk for mitt eget beste ? Jeg har store og vakre drømmer. Jeg vil leve selvstendig, og  tidvis flyktig.Vil leve i min visjon. Jeg vil ikke eies, jeg kan ikke kjøpes. Jeg kan ikke vinnes. Jeg kan ikke ødelegges fullstendig, av denne sykdom, av denne plagen. Det bestemmer JEG. Må bare gjøre det jeg kan, der jeg er, dagen nå, øyeblikket nå. Være mer ærlig, være meg. Jeg er på vei, og selve veien er målet. Men målet fra dette, fra forbannelsen  er et håp jeg holder kjært og hardt. Øyeblikk i seg selv er selve livet, selv om det er en klisje, er  det så evig sant og tidløst. Jeg er ikke ME,ikke angst, er ikke denne vondheten, anstrengelsen, denne lammelsen, jeg er det som er forbi. Og jeg er takknemlig for det jeg har, og det jeg er.

   

  ///

   

   

 • 060416 ~  I dag var jeg på en liten sykkeltur rundt her og ut mot det nydelige strandområdet ikke så langt unna der jeg bor.  Brukte å dra dit ofte før for å søke ro og fred, og  den roen og freden får man enda når man drar dit, spesielt nå som det ennå ikke er så mye folk ute overalt, og ingen folk som er på hyttene som ligger omkring. Det er en skikkelig fin og avskjermet liten strand mellom bakkar og berg så og si i strand/kystområdet jeg snakker om, mange vet om den men den har liksom en veldig skjermet og nesten magisk plassering. La også merke til at bjørketrærne har begynt å fått blader, og tenkte i den anledning å muligens prøve meg på å tappe litt bjørkesevje før det er for sent. Erfaringer og tips tas i mot med takk. Sevjen av bjørk smaker veldig søtlig, mye pga søtstoffet xylitol og  er også proppet av mange forskjellige næringsstoffer. Det har faktisk vært lang tradisjon å tappe litt sevje fra bjørk også i Norge. Tok også noen bilder av dagens enkle antrekk for en gangs skyld. Ikke de mest detaljerte bildene men greit nok. Elsker som mange sikkert vet litt type Mori kei, eller heller dark mori stil og strega stilen og er veldig inspirert av den. Søk på det om du ikke vet hva det er. Men begge er veldig naturalistisk/natur/skogsinspirert og heksete, alvete osv, med ofte lag på lag, eller noe jeg er velg glad i, asymmetri på en veldig symmerisk måte, haha,det høres nok sikkert litt gjenstridig ut men jeg er feks glad i plagg som kan være litt lengre bak og kort foran slik som denne genserkjolen jeg har på meg i dag. Jeg er mest glad i naturtoner og helst duse farger, samme farger man finner i grunnfargene i naturen, og svart såklart, for alltid svart ;)

   

  Fant også ny vår/sommerjakke som jeg hade vært på utkikk etter på fretex for ikke lenge siden. Virkelig et fint funn, med tidenes største hette, veldig min stil og med litt sånn 1700-1800talls hettevibber, haha. Jeg elsker fine hetter.


   

  ///

   


   

 • Mat den siste tiden ~  Som mange sikkert har skjønt er jeg ganske glad i mat, hihi. Men heldigvis spiser jeg alltid sunn mat utenom noe med sukker i av og til, slik som sjokolademelk fra alpro som jeg bare elsker. Og såklart vegansk, og vegansk mat er som regel alltid mye mer næringsrikt og sunnere enn et tradisjonelt norsk kosthold, hehe. Jeg spiser så og si aldri prossesert eller ferdig mat med mye tilsetninger lengre. Og det føles mye bedre.  Jeg føler ingen behov for å spise mat med masse sukker eller mettet  fett i som regel. Jeg kjøper meg  kanskje ferdig mat om jeg ikke har annet alternativ eller hvis jeg har dårlig tid eller hvis det er dårlige tilbud der jeg er, og da går jeg for de mest næringsrike alternativene. Det gir meg glede, tilfredstillelse og mening i å prøve å ha et godt  kosthold. Jeg har ikke alltid energi til å lage de mest avanserte og tidkrevende rettene men matlaging er noen av tingene jeg liker å gjøre i hverdagen, og ellers. Det er noe av det som gir meg mening og holder meg oppegående.  Finne nye oppskrifter, utvikle seg i matveien, det er kjempemorsomt og selvutviklende. Det er noe av det jeg klarer å gjøre i løpet av en dag. Nå har jeg ikke tatt bilder av absolutt alt jeg har spist men tenkte å legge ut litt bilder av noe av det jeg har lagd og spist i det siste. Jeg og kroppen min er glad i raw food, dvs, mye smoothier (ofte frokost), ukokt grøt, salater, frukt, bananis og raw kaker. Sistnevnte er kjempeartig og fint å lage, og spise med god samvittghet. Riktig alvemat <3

  Søtpotet er noe jeg er veldig glad i.Full av Vitamin A og betakaroten blant annet. Her hadde jeg lagd  bakt søtpotet med innhold som kikerter, vårløk, mais og hjemmelaget kryddersmør av Rapskokos plantemargarin.

  (Litt mye margarin/smør men dette er ikke hver dag, dessuten er det all plantbased)

  Hummus! Hummus er en velkjent klassiker på vegankjøkkenet. Og Hummus går det ofte i hos meg. Hummus er en slags paste laget av sammenkjørte kikerter, tahin (sesampaste), hvitløk, spisskummin, litt havsalt, pepper og sitron og gjerne litt extra virgin olivenolje. Brukte ofte å skjære opp grønnsakstaver å ha til eller bare bruke som pålegg. Oppskrift på hummus

   

  Ser litt rotete ut men en kjempegod salat jeg lagde. Quinoasalat med stekte tofubiter, marinert grønnkål, paprika. Noe jeg slengte sammen på 1,2,3.

  Chiapudding <3 Chiafrø er en type frø som har blitt ganske populære. Mye pga næringsverdien, de er proppfulle av gode fettsyrer, omega 3, protein og mange mineraler og vitaminer. Virkelig superfood. også er det så enkelt og godt å lage pudding av dem. Bare å viske sammen frøene med en plantemelk og gjerne ha litt søtning som stevia, lønnesirup oppi så har man en deilig, dessertlignende frokost. Jeg tåler imidlertid ikke ren kokosmelk så godt, blir fort kvalm av det så jeg prøver å finne ut hvilken annen plantemelk som passer godt. Mandelmelk er veldig bra. Tilsett hva en vil/har av frukt eller bær oppå.

  I ostara/påska lagde jeg en ny type rawkake jeg ikke har lagd før. Opprinnelig er det ikke en stor kake men små "bomber" eller cupcakecaker, men det gikk ann å lage den til en stor rundform kake så da gjorde jeg det. Veldig mye fett, men dog plantefett  fra kokosolje og nøtter i denne så det er ikke den verste å kose seg med  en sjelden gang. Fikk bare lyst å prøve den. Det er en peanøttsjokoladekake med bunn av mandler, hasselønøtter og litt salt. Fyll med peanøttsmør, dadler og litt kokosukker og sjokoladetopping med extra virgin kokosolje, rå kakaopulver og litt stevia, drysset noen salte peanøtter i den også. Oppskrift her fra Veganmisjonen, min desderte matbibel.

   

  Jeg har ikke så mye erfaring med pai og er egentlig elendig med type gjærbakst osv og prøver å holde meg unna veldig mye fint mel osv men av og til lager jeg noe med det, sånn inni mellom. Jeg har ikke glutenallergi. Prøvde meg på å lage vegansk pai etter denne oppskriften fra veganmisjonen. Inneholder kikertmel som masse istedefor egg, soyachunks/"kjøtt"boller av soya, tomat og brokkoli. Den ble veldig veldig god. Må lage større neste gang siden familien også likte den.

  Delvis improvisert thai curry. Elsker thai og indisk mat. Her strimlet paprika, sukkererter, purreløk, tofu, kokosmelk, rød currypaste, fullkornsris.

   

  Også lagde jeg meg årets første villmat i går. Det var en kjempefin vårdag så da bestemte jeg meg for å plukke litt av de ulike planteskuddene som har dukket opp allerede. Skvallerkålskudd, løvetannblader, og marikåpe med pynt av hestehov. Ellers er det røde bønner, tahinpaste, bringebær, lokalt havsalt (laget og utvunnet på den lokale vakre øya Gossen i området) pepper og dressing av limesaft. 

   

   

  ///
   

 • Vårens begynnelse ~  Ja, endelig kan man virkelig se at våren er her, spesielt på finværsdager. Akkurat i dag, på selveste første April har det uheldigvis kommet snø over natten, kald guffen slapsesnø i tilegg.. men sånn er været og naturen her, uforutsigbar spesielt på denne tiden mellom årstidene. Det er ikke før i Mai man kan si ganske sikkert at det ikke kommer mer skikkelig snø. Mai er en av favorittmånedene mine, sammen med Juni og Oktober. Våren.. så lenge har jeg lengtet til den. Vinteren varer så lenge i dette landet, og er så ustabil, både den og været. Jeg lengter alltid etter å kjenne og se våren komme. Mai er som sagt en utrolig vakker måned, men April er også fin. Men i Mai er våren på sitt beste og alt er nettopp blitt helt grønt og blomstrende. Til tross for den mildertidige snøen som kom nå så virker det som våren kom tidlig, har allerede sett løvetannblader og skvallerkålskudd komme. Hestehoven er som regel den første vårblomsten etter snøklokkene som jeg ser, de har kommet for fullt her hvor jeg bor, håper bare ikke snøen ødelegger for dem. De er så fine å se når man går en tur en solskinnsdag. Og små grønne knopper på trærne er det også allerede, rekordtidlig! Gleder meg til å se hvitveisene som ofte dekker enkelte skogbunner komme opp senere, og ikke minst plukke store nok ramsløk men og andre nyttevekster som løvetann, skvallerkål og brennesler. Håper å få klart å bruke litt av nyttevekstene vi har overalt rundt oss. Det er så morsomt og spennende å bruke dem.

  Her er noen bilder av vårtegn som har kommet.

  Masse små soler ^^

  Marikåper har så fine blad

  Påskeliljer på vei

  Nydelig krokus.
   

  Rabarbra (!) og skvallerkålskudd

  Løvetannen beviser at man kan vokse overalt og trenge gjennom på selv de mest hardeste steder

  Vårjevndøgnbål i skogen ved elva. Utrolig koselig plass som jeg elsker.

  Lagde denne blomsterhårkronen selv ^^

  De to hannkattene våre Peder og Potin (ja, I know, the names..haha, ikke min ide) som stilte seg så fint opp på kattehuset for fotografering.

   

  > Har du sett mange vårtegn ?   

 • Les mer i arkivet Mars 2018 Februar 2018 Juni 2016
  Marina Aurora

  Marina Aurora

  Jeg er Marina, en liten huldre/alveskapning som på en eller annen måte har forfjamse seg inn i menneskers samfunn. Jeg bestemte meg for å ha denne bloggen oppe for å skrive litt om det som opptar meg, om det som bringer glede og lys i dagene mine, om turer og naturopplevelser som gir meg mye mening og alt annet jeg kommer på og føler for. Jeg sliter for tiden med mye fysiske og plagsomme symtomer, og utmattelse som mest sannsylig og med høy sikkerhet er den trassige tilstanden M.E. Derfor tenkte jeg å holde oppe denne bloggen for å få ut litt som ligger på hjertet eller skrivetrang i tider jeg ikke klarer å gjøre alt for mye annet eller når jeg ikke føler meg på topp. Jeg har gode dager og dårlige dager og de gode dagene setter jeg pris på mer enn noe annet. Jeg er ellers veldig intressert i historie, kultur, kunst, folklore, vegansk mat, musikk, naturen og turopplevelser, dyr, hekseri og mye annet. ~

  Follow on Bloglovin

  Kategorier


  Blogg Diverse Film og Litteratur Historiske opplevelser Kreativitet og kunst Mat og oppskrifter Natur Om meg Personlig Turer og naturopplevelser Veganisme

  Arkiv


  Mars 2018 Februar 2018 Juni 2016 Mai 2016 April 2016 Mars 2016 Desember 2014 Juli 2014 Mai 2014 April 2014

  Siste innlegg


  Du vet ikke hvor sterk du er før å være sterk er det eneste valget du har Hestehov i Februar Tilbake igjen Sunnere Vegansk Snacks: Grønnkålchips 190616 17 Mai 050516 Oppdatering ~ Loppemarkedfunn ~ Smerter ~ De første ville vekstene og i det siste Ikke den jeg er

  Lenker


  blogg.no Få din egen blogg!

  Design


  Ina Anjuta

  Annonse